Les accions que es poden dur a terme a nivell estatal, autonòmic i local són moltes i són fonamentals per arribar a l’objectiu de la igualtat. Fem un repàs de totes les accions que es poden fer amb aquests fons.
Mesures que funcionen, Pacte d’Estat exitós
El Primer informe d’avaluació de compliment del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere 2018-2022 no deixa lloc a dubtes. Dotar de pressupost les accions de sensibilització i denúncia de la violència de gènere té èxit. Així es desprèn de la informació facilitada pel Ministeri d’Igualtat, que assegura que el 94,8% de les mesures del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere estan complides o en procés per poder aconseguir-se.
Aquest Pacte d’Estat va suposar l’aprovació de 214 mesures al Congrès i 267 al Senat, mesures aglutinades a un text refós de 290 mesures. A aquestes, s’ha de sumar totes les quals s’han anat implementant des de les comunitats autònomes i les entitats locals. I és que són cada vegada més les institucions que se sumen per fer tallers coeducatius, accions de sensibilització, material promocional contra la violència masclista, protocols per evitar aquestes agressions, creació de punts violetes i un llarg etcètera.
Fons autonòmics contra el sexisme
Els fons del Pacte d’Estat contra la violència masclista tenen tres nivells. L’Estatal, l’autonòmic i el local. Sens dubte, està demostrada que una acció coordinada a tots els nivells és l’únic camí per acabar amb la desigualtat i la violència masclista. Guies, actes de sensibilització, campanyes i molt més són algunes de les coses que es poden fer amb els Fons del Pacte d’Estat.
Alguns exemples destacats executats des de les Comunitat Autònomes són les jornades “La Salut de les dones i les dones amb salut” a Andalusia, l’esdeveniment sobre el paper dels mitjans de comunicació en la transmissió de la igualtat i la prevenció i erradicació de la violència contra les dones a Aragó o el II Fòrum Social de Dones i Xiquetes amb discapacitat, centrat en la violència de gènere i en els drets de les dones i xiquetes amb discapacitat a Múrcia.
Fons per Ajuntaments i Entitats Locals
Segons la resolució de juliol de 2024 que recull el BOE, els fons per a entitats locals arriben a la quantia dels 40 milions d’euros. Repartits entre municipis que reben fons segons la seua població i les sol·licituds. Què poden fer amb aquests fons? Les accions són moltes. Alguns exemples els trobem a la pròpia web d’Igualtat. Destaquen cursos, formacions, senyalització viaria contra les agressions sexistes, Punts Violeta o una marxa esportiva contra la violència de gènere
Altres exemples molt originals els podem trobar a Lalín, amb els adhesius amb el lema ‘Quérome libre’ (em vull lliure, en gallec), la llibreta de Cuéllar
Més completes són les campanyes que s’han realitzat a diferents punts que inclouen cartells, mupis, fullets, tríptics i fins i tot vídeos, com en el cas de San Sebastián de los Reyes amb la campanya #YoMeSumo.
Per a dur a terme estes actuacions, la nostra recomanació és comptar amb personal expert en violència de gènere dins de l’equip creatiu de la campanya, ja que de no fer-ho, podria portar a campanyes mal enfocades que disten de l’objectiu principal.